HÎLAL-1 AHMER HASTABAKICILIK(HEMŞÎRELÎK) OKULUNUN AÇILMASI VE İLK MEZUNLARI

Osman AKANDERE

Öz


Hilâl-i Ahmer(Kızılay) Cemiyeti Genel Merkezi'nce alınan bir kararla 21 Şubat 1925 tarihinde Türkiye’nin ilk Hastabakıcılık(Hemşirelik) Okulu*' İstan­bul'da açılarak eğitim ve öğretime başlamıştır. Böylece ülkemizde uzun yıllardır sağlık alanında eksikliği hissedilen, eğitim görmüş, mesleki bilgi ve beceriye sahip hemşire ihtiyacı, bu okulun açılmasıyla karşılanmaya çakşılmıştır.

Yatılı ve gündüzlü kız öğrencilerin öğrenim gördüğü bu okul, ilk açıldığı günden itibaren gerek yönetim ve öğretim kadrosuyla, gerekse bu mesleği ger­çekten yapabilecek düzeyde ve nitelikte öğrencileriyle göz doldurmuş, Cumhuri­yetimizin kuruluş yıllarında güzide bir eğitim eğitim-öğretim müessesesi olmuş­tur.

Bu çalışmada Hilâl-i Ahmer Hastabakıcı (Hemşirelik) Okulunun açılış çalışmaları, idâri ve akademik yapılanması, öğrenci kabulü ve eğitim-öğretim faaliyetleri ele alınmıştır. Ayrıca okulun ilk öğrencilerinin mezuniyetleri ile me­zuniyet sonrası işe yerleştirilmeleri de bu bağlamda ele alınıp verilmeye çalışıl­mıştır.


Anahtar Kelimeler


Hilâl-i Ahmer (Kızılay), Hastabakıcılık(Hemşire) Okulu, Hastane, Eğitim-Öğretim, Mezuniyet

Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.