ÇOCUKLARIN PSİKO-SOSYAL TEMELLİ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİNİN ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK İNCELENMESİ

Zarife ŞAHİN

Öz


Doğduğu andan itibaren toplumun bir ferdi olarak yaşamını sürdüren çocuk toplumsal kuralları çevresindekilerle girdiği ilişkiler sonucu öğrenmektedir. İnsanların düşünebilme, düşündüklerini karşısındakine anlatabilme becerisi, insanın ancak ilişkiler içinde bulunan bir varlık olmasından dolayı varolan bir yeteneğidir (Bingham, 1998).

Çocukluk dönemi bir araştırma ve keşfetme sürecini kapsamaktadır. Bu süreç çoğu zaman ölümcül ve sakatlayıcı riskler taşımaktadır. Yetişkinlere göre yaramazlık olarak adlandırılan bu davranışlar çocukların gereksinim duyduğu olaylardır. Çocuğun bu dönemde edindiği yaşantılar sosyal gelişiminin temelini atar. Bu durum, çocuğun çevresindekilere ve kendine güvenmesi, bağımsızlık davranışlarını kazanması, ileriki yaşamında başkalarıyla etkileşim kurmasını, kısaca hayatta başarılı olmasını sağlayacaktır. Başarılı etkileşimde bulunma, belli sosyal beceriler gerektirir. Bu becerilerin bazıları iletişimi başlatma ilişkileri sürdürme ve karşılaştırma, sosyal içerikli problem çözmedir (Anooshian, Pascal ve Mc Creath, 1984).


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.