MEVLANA’NIN ESERLERİNDE TOPLUMSAL TABAKALAŞMA, SOSYAL STATÜ VE İŞ BÖLÜMÜ

Mustafa TEKİN

Öz


Şüphesiz Mcvlana Celaleddin Rumi ilk planda tasavvuf! yönüyle belirir. Tasavvuf ise dinin sübjektif veçhesiyle ilgilenen bir daldır. Bu çerçevede Mevlana'nın eserleri üzerinde sosyolojik muhtevalı bir çalışma yapmanın ne derece mesai gerektireceğini kestirmek zor değildir Fakat tarih içerisindeki bize ait tüm birikimlerin diğer bilimlere nispeten yem olan dm sosyolojisinin bakış açısıyla incelenmesi de kanaatimce dm sosyologlarının önünde bir görev olarak durmaktadır.

Bu çerçevede Türk tarihine mal ol muş ve ayak izleri her devirde arkadan gelenlerce takip edilmiş ve hatta ünü ülke sınırlarını aşmış olan Mcvlana Celaleddin Rumi'nin topluma bakışını incelemek enteresan olacaktır. Ayrıca Mevlana'nın eserlerini tasavvufi, kelami. sanatsal v.s. birçok incelemelerinin yanında, Mevlana’yı topluma bakışıyla incelemek bu makaleyi orijinal ve ilklerden kılabilir kanaati taşımaktayız.

Şüphesiz sosyolojinin konusu çoktur. Bütün konuları ele almak bir makalenin hacmini aşacaktır. Dolayısıyla biz bu makalede Mevlana'nın eserlerine yansıyan toplumsal tabakalaşma, sosyal sınıflar, sosyal statü ve hareketlilik işbölümü ve sosyal farklılaşma konularım ele almakla yetineceğiz.


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.