MUHİTTİN TUŞ’UN “SOSYAL VE EKONOMİK AÇIDAN KONYA (1756-1856)” ADLI ESERİ

Hüseyin MUŞMAL

Öz


Muhittin TUŞ’ un Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamlamış olduğu “Sosyal ve Ekonomik Açıdan Konya” adındaki doktora tezi Konya Ticaret Odası tarafından yayımlanmış bulunmaktadır.
1756-1856 yılları arasında Konya şehrinin sosyal ve ekonomik açıdan ele alındığı eser Sunuş, Önsöz, Giriş, Uç Bölüm, Sonuç, Bibliyografya, Ekler ve indeksten ibarettir. Eserin sunuş yazısı Hüseyin ÜZÜLMEZ tarafından yazılmıştır.

Son yıllarda, Türk tarihinin Osmanlı Dönemi ile ilgili çalışmaların yöneliş yoğunluğu merkezi hükümetin siyasi faaliyetlerinin dışına çıktığı, Osmanlı merkezinin dışında yaşayan bir toplum bulunduğu ve bu toplumun da Osmanlı tarihinin bir parçası olduğu üzerine odaklanmıştır. Bu düşüncelerden harekede tarih sadece önemli bireylerin faaliyederinin tahlil edildiği bir bilim dalı olmaktan çıkmış geniş kitlelerin her türlü hareketlerinin incelendiği bir alan haline gelmiştir. Bu noktada geniş kidelerin siyasi, sosyal, dini, ekonomik ve bunun gibi bir çok sahadaki faaliyetleri incelemeyi esas alınmıştır.1 Böylece bireysel tarihten toplumsal ve dolayısıyla sosyal tarihe ulaşılmıştır. Bu çalışma yazarında belirttiği gibi bu düşüncelerden hareketle Konya toplumunu incelemeyi amaç edinmiştir. Konya sosyal Ekonomik ve kültür Tarihi açısından çok önemli bir bölgedir.

Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.