EDEBİYAT ARAŞTIRMALARINDA İNTERNET

Ali BÜYÜKASLAN

Öz


Yaşadığımız çağın en belirgin özelliği, hemen her alanda, bilginin üretilmesi ve yaygınlaşmasıdır. “Bilgi Çağı” kavramının temelinde yatan teknolojik gelişmeler de, hiç şüphesiz bilgisayar teknolojisindeki gelişmelere dayanmaktadır. Bilgisayarın, insanoğlunun günlük hayatındaki etkisini günümüzdeki kadar hissettirmediği dönemlerde araştırmacılar, özellikle yabancı kaynaklara ulaşmada büyük problemlerle karşılaşmaktaydılar.

Hemen her araştırmacının, ister akademik seviyede olsun, isterse diğer amaçlara yönelik çalışmalarda olsun, az ya da çok güçlüklerle karşılaştığı bilinmekteydi. Çalışılan/araştırılan konu, yabancı dildeki kaynaklara çok sık müracaat etmeyi gerektiriyorsa bu süreç, daha da yorucu ve uzun olabiliyordu.

Sosyal bilimlerin diğer alanlarında olduğu gibi, edebiyat araştırmalarında da kaynaklara ulaşmak, araştırmacı için önemli bir güçlük oluşturmuştur. Ancak bilgisayar ve ardından da internet, günlük yaşantımızda varlığını yoğun bir şekilde hissettirmeye başladığı andan itibaren birçok şeyin çok kolay bir şekilde çözüme kavuştuğu görülmüştür.

Temelinde yine insan bulunan bu çözüm yolu, gerektiği şekilde kullanıldığı takdirde, araştırmacıların önüne geniş ufukların açılacağı görülecektir. Bu makale, gelişen bilgisayar teknolojisi ve internetin ne olduğunu kısaca ortaya koyarken, bir edebiyat araştırmacısının, bu teknolojiyi kullanmada ve sonuca ulaşmadaki çabalarına ışık tutmaya çalışacaktır. Fransız edebiyatı ve roman ilgi alanımız olduğu için, örneklerimiz bu alandan verilecektir. Bizim, Fransız edebiyatı ve romana ilişkin bu çalışmamızın, diğer tüm edebiyat araştırmaları için de bir paralellik göstereceği unutulmamalıdır.

Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.