Spikerlik Eğitiminde Boğumlama Ve Ses Bozukluklarının Düzeltilmesinde Ses Eğitimi Yöntemlerinin Etkisi

Nalan YİĞİT, Sena NUROL

Öz


Bu çalışma, seslerini profesyonel olarak kullanacak olan spikerlik eğitimi alan bireylerde boğumlama ve ses bozukluklarının
düzeltilmesinde ses eğitiminin etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Kontrol gruplu ön test-son test deneysel modele göre
yapılan çalışmada, spikerlik eğitimi almakta olan bireylerden, boğumlama ve /veya ses bozukluklarıbelirlenen 16 öğrenci, 8’er
kişilik iki gruba ayrılarak, bunlardan biri “kontrol grubu”, diğeri de “deney grubu” olarak adlandırılmıştır. Deney grubundaki
bireylere 10 hafta süreyle ses eğitimi uygulanmıştır. Bu süre sonunda, çalışma öncesinde yapılan ölçüm ve değerlendirmeler her iki
grupta da yeniden yapılmıştır. Ön test ve son test değerlendirmeleri kamera kayıtlarıüzerinde üç uzman tarafından yapılmıştır.
Kontrol ve deney gruplarından, çalışma öncesinde ve çalışma sonrasında elde edilen veriler istatistik olarak analiz edilmiştir.
Yapılan analizler sonucunda kontrol ve deney gruplarıarasında, hem çalışma öncesinde, hem de çalışma sonrasında elde edilen
akustik ve aerodinamik ölçüm verileri Fo (Temel Frekans), Jitter, Shimmer, NHR (Noice Harmonic Ratio), MFS (Maksimum
Fonasyon Süresi), S/Z oranı) bakımlarından önemli farklılıklar bulunmamıştır. Boğumlama ve ses bozukluklarıdeğerlendirme
formundan elde edilen verilerin (/r/ (gılama), /s/ (ıslıklama), /ş/, /c/, /ç/, /z/, hızlıboğumlama, ağır boğumlama, şiddete ilişkin
bozukluk, perdeye ilişkin bozukluk, tona ilişkin bozukluk (garık ses ve gırtlak sesi) değerlendirmesi sonucunda, bu bozukluklar
bakımından kontrol grubunda değişme olmadığı, ancak deney grubunda gelişme sağlandığıbelirlenmiştir. Bu sonuçlar ışığında
uygulanan ses eğitimiyle belirlenen boğumlama ve ses bozukluklarında gelişme sağlandığısonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler


Spikerlik eğitimi, Boğumlama, Ses bozukluğu, Ses eğitimi

Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.