FACTORS INFLUENCING INNOVATION IN SMEs IN TURKEY: AN INTERREGIONAL COMPARISON

Ethem DUYGULU, Recep GÖK, Aslı ÖZDEMİR

Öz


Bu çalışmanın amacıTürkiye’de KOBİ’lerin yenilik yaratma yeteneğini sorgulamaktır. Bu
doğrultuda hipotezimiz; işlem çevresi, örgüt kültürü ve örgüt yapısıdeğişkenlerinin KOBİ’lerin
yenilik yaratma yeteneği üzerinde önemli etkisinin olduğudur.
Hipotezimiz, Türkiye’nin 12 alt bölgesinde imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lerde
yukarıda belirtilen değişkenler kullanılarak test edilmektedir. Survey yöntemi kullanılarak veriler
soru formu aracılığıyla 3034 firmadan toplanmış; geçerlilik ve güvenilirlik analizleri ve nedensellik
analizleri (çoklu regresyon analizi) gerçekleştirilmiştir.
Araştırma bulgularına göre, tüm örneklem için örgüt kültürünün yenilikçilik boyutu örgütün
yenilik yaratma yeteneğini açıklamaktadır ancak açıklama gücü oldukça düşüktür. Ayrıca bölgeler
arasında karşılaştırma yapıldığında örgüt kültürü, yapıve çevre değişkenlerinin boyutlarında
yenilikçiliği açıklamada farklılıklar olduğu görülmüştür.


Anahtar Kelimeler


Yenilikçilik, Örgüt Kültürü, Örgüt Yapısı, Çevre, Çoklu Regresyon, NACE Sınıflandırması

Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.