Küreselleşmenin Uluslararası İlişkilerde Yarattığı Süreklilik ve Değişim Tartışması

Kürşat KAN

Öz


Teknolojinin gelişimiyle küresel olarak toplulukların birbirleriyle benzeşmeye başladığı görülmüştür. Bu benzeşmelerin bir sonucu olarak ortak duygular, ortak ürünler, ortak ilişkiler artış göstermiştir. Bu gelişmelerin sonucunda küreselleşme 1980’lerin başından beri literatürde tartışılan kavramlardan biri haline gelmiştir. Bu bağlamda devletlerin de zamanla birbirleriyle olan ilişkilerinde kullandıkları yöntemler değişime ve gelişime uğramıştır. Uluslararası İlişkiler ulus devlet temelinde işlese de küreselleşmenin milliyetçi duygularını hem törpülediği hem de köpürttüğü yadsınamaz bir gerçek haline gelmiştir. Küreselleşme sonucunda Uluslararası İlişkilerde değişimin mi yoksa sürekliliğin mi öncelenmesi gerektiği tartışmaları karşımıza çıkmaktadır. Aktörler, ilişkilerini düzenlerken uyguladıkları yöntemlerdeki değişimlere, çoğu zaman tedbirli bir tutum takınmışlardır. Dolayısıyla “Devlette süreklilik esastır” anlayışı uluslararası ilişkilerde geçerliliğini ne kadar koruyabilir başka bir tartışma konusudur. Gücü elinde bulunduran mekanizmalar sürekliliği mi değişimi mi istemektedir, yoksa her ikisi de farklı metotlarla da olsa birlikte kullanılabilir mi? Gibi sorulara bilim insanları cevap bulmaya çalışmaktadır. Uluslararası İlişkilerin kavramlarından biri olan diplomasi de küreselleşmenin etkisiyle değişime uğramıştır. Konferanslar, ikili görüşmeler teknolojiden faydalanılarak görüntülü haberleşme uygulamaları üzerinden daha sık ve yoğun yapılmaya başlanmıştır. Zaman ve mekân kavramının giderek ortadan kalktığı, mesafelerin kısaldığı, hemen her türlü bilgiye hızlıca ulaşılabildiği günümüzde bu avantajlar küreselleşmenin sınırsız bir dünya sunduğunu iddialarını gündeme getirmiştir. Bu çalışmada da tüm bu gelişmelerin sonucu olarak uluslararası ilişkilerde değişimin minör mü olacağı yoksa küreselleşmenin uluslararası ilişkilerde majör değişiklilere yol açıp açmayacağı incelenmiştir. Başka bir ifadeyle uluslararası ilişkilerde sürekliliğin mi yoksa değişimin mi kalıcı olacağı tartışılmıştır.


Anahtar Kelimeler


Küreselleşme, Uluslararası İlişkiler, Değişim, Süreklilik.

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Akdemir, B. (2017). Uluslararası İlişkiler ve Spor. Aurum Journal of Social Sciences, 79.

Arı, T. (2012). Uluslararası İlişkilerde Postmodern Analizler- 1 Kimlik, Kültür, Güvenlik ve Dış Politika. MKM Yayınları.

Ateş, B. (2020). Askeri Değişim: Soğuk Savaş Sonrası Dönem Üzerine Bir İnceleme. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 16-18.

Axford, B., & Steger, M. B. (2020). An International Journal of Interdisciplinary Research. ProtoSociology.

Dallmayr, F. (2007). Dünya Düzeni ve Vatandaşlık: Ulus Devletin Ötesinde Yeni İmkanlar. Divan: Journal of Interdisciplinary Studies, 4-15.

Demir, Y., & Terzi, N. (2020). Modern Devletin Gelişimi: Küreselleşme. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 5.

Doğruluk, M. B. (2021). Uluslararası İlişkiler Disiplininde Küreselleşme Sorunu. Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi.

Erhan, Ç. (2019). Lozan’ın Süresi, Türkiye Gazetesi, https://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/prof-dr-cagri-erhan/609072, (Erişim: 28 Temmuz 2019).

Hay, C. (2021). Uluslararası İlişkiler Teorisi ve Küreselleşme. T. Dunne, M. Kurki, & S. Smith (Ed.), Uluslararası İlişkiler Teorileri (s. 373-395). Felix Kitap

Hook, S. W., & Spanier, J. (2021). Amerikan Dış Politikası İkinci Dünya Savaşı'ndan Günümüze. İnkilap Kitabevi.

Kacowicz, A. M., & Mitrani, M. (2016). Why Don't We Have Coherent Theories of International Relations About Globalization? Global Governance.

Kan, K. (2011). Globalleşmenin Uluslararası İlişkilere Etkileri. KMÜ Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si, 2.

Kan, K., & Kanmaz, M. (2022). Küreselleşmenin Kültürel Boyutu ve Göçün Etkileri. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.

Kaygusuz, Ö. (2021). Egemenlik ve Vestfalyan Düzen. E. Balta içinde, Küresel Siyasete Giriş Uluslararası İlişkilerde Kavramlar, Teoriler, Süreçler. İletişim Yayınları.

Korkusuz, M. H. (2013). Kültür Vadisinde İnsan, Diplomasi ve Siyaset. Ayışığı Kitapları.

Kürkçü, D. D. (2013). Küreselleşme Kavramı ve Küreselleşmeye Yönelik Yaklaşımlar. The Turkish Online Journal of Design Art and Communication.

Mabee, B. (2004). Discourses of Empire: The US ‘Empire’, Globalisation and İnternational Relations. Third World Quarterly.

Örmeci, O. (2017). Amerikan İç ve Dış Politikası. Cinius Yayınları

Özdaş, O. (2015). Devlet. A. B. Özcan, & Y. Çınar (Ed.), Uluslararası İlişkilerin Temel Kavramları. Hükümdar Yayınları.

Savaşan, Z. (2019). Değişen/Dönüşen Uluslararası Hukuk. The Turkish Yearbook of International Relations, 21-25.

Subaşat, T. (2015). What is Globalisation and What Is Not? Florya Chronicles of Political Economy, 4.

Yılmaz, A. (2013). Küresel Dünyada Uluslararası İlişkiler: Teori- Temel Kavramlar-Yeni Gelişmeler. Kadim Yayınları.

Zabunoğlu, H. G. (2018). Günümüzde Ulus-Devlet. Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 537.

Zalewski, M., & Enloe, C. (2015). Uluslararası İlişkiler Kuramları. K. Booth, & S. Smith (Ed.), Uluslararası İlişkiler Kuramları (s. 279-305). Uluslararası İlişkiler Kütüphanesi.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.