Kim Ki-Duk’un Bin Jip (Boş Ev)Filminin Göstergebilimsel Çözümlemesi

Ayşegül ÇİLİNGİR, Aytekin CAN

Öz


Kim Ki-duk, Güney Kore sinemasının önemli yönetmenlerinden biridir. Kim Ki-duk, filmlerinde genellikle erkek karakterler üzerinden kadına yönelik şiddeti ele alarak, sistemsel bir eleştiri sunmaktadır. Bu eleştiri erkeğe toplum tarafından verilen erk alanını tanımlarken bu öğeler göstergelerle ele almaktadır. Kim Ki-duk Bin Jip (Boş Ev) filmini 2004 yılında yönetmiştir.  Kim Ki-duk’un filmlerin genelinde bulunan şiddet öğesi bu filmde de intikamla birleştirilmektedir. Filmde, boş evlerde kendi evi gibi yaşayan evsiz bir adamın, bu evlerden birinde yaşayan mutsuz bir kadınla tanışması ve sessiz ama etkili bir aşk hikayesi anlatılmaktadır. Filmin genelinde Kim Ki-duk’un,  Kore toplumundaki kadın- erkek ilişkilerine, aile kavramına özgü eleştiriler göze çarpmaktadır.  Filmin genelinde evsiz adam hiç konuşmamaktadır. Bu durum topluma bir tepki olarak anlamlandırılabilir. Film içerisinde aidiyet kavramı da ana karakter üzerinden sorgulanmaktadır.

Çalışmada göstergebilimsel çözümleme yöntemi kullanılmıştır. Göstergebilim, yapısalcı dil çalışmalarının temellendirdiği,  göstergelerin anlamlandırılmasını amaçlayan sosyal bilimler alanında kullanılan bir yöntemdir.  Sinema alanında yapılan çalışmalarda bu yöntemle, görüntülerde yer alan göstergelerin tanımlanması ve çözümlenmesi amaçlanmaktadır.  Çalışmada bu yöntemin seçilmesinin nedeni;  Kim Ki-duk’un sinemasını şekillendirirken yoğun semboller kullanması ve göstergelerle düşüncelerini anlamlandırma yolunu seçmesidir. Bu şekilde bir anlatı yapısı yönetmen/ yazar kadar seyircinin de seyirlik eyleminden anlamlandırma aşamasına geçmesine olanak sağlamaktadır. Filmin İngilizce adı 3-Iron aslında bir golf sopasının numarasıdır. Ve bu golf sopası film boyunca bir intikam nesnesi olarak kullanılmaktadır

Anahtar Kelimeler


Göstergebilim, Kim Ki-duk, Bin Jip (Boş Ev)

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Adanır, O. (2012). Sinemada Anlam ve Anlatım. İstanbul : Say.

Akerson, F. E. (2019). Göstergebilime Giriş. İstanbul: Bilge Kültür Sanat.

Akyel, E. (2015). Film formunda tekrar Kim Ki-duk örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Görsel Çalışmalar Ana Bilim Dalı, Ankara.

Andrew, J. D. (2000). Sinema Kuramları. (İ. Şener, Çev.) İstanbul: İzdüşüm Yayınları.

Bağder, D. Ö. (1999). Sinema Göstergebilimi. Dilbilim Araştırmaları Dergisi, 142-152.

Barthes, R. (1977). İmage, Music, Text. (S. Heath, Çev.) London: Fontona Press.

Barthes, R. (1993). Göstergebilimsel Serüven. (M. Rifat, & S. Rifat, Çev.) İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Büker, S. (2010). Sinemada Anlam Yaratma. İstanbul: Hayalbaz Kitap.

Çağlar, B. (2012, Aralık). Bir İletişim Biçimi Olarak Göstergebilim. LAÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 22-34.

Fiske, J. (2014). İletişim Çalışmalarına Giriş. (S. İrvan, Çev.) İstanbul: Pharmakon Yayıncılık.

Güçhan, G. (1992). Toplumsal değişme ve Türk Sineması. Ankara: İmge kitabeci.

Karakış, E. (2018). Yeni Güney Kore sinemasında psikanalizm: Kım Kı-Duk, Lee Chang-Dong ve Park Chan-wook filmlerinin ruhbilimsel çözümlemesi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon ve SinemaAna Bilim Dalı, Kocaeli.

Kaya, G. Ş. (2011, 05). Kim Ki-duk: Kim Ki-duk'un Göstergeler Döngüsü. 06 13, 2021 tarihinde http://gizemsimsekkaya.com/wp-content/uploads/2011/05/Godfather-Sayi-6-51-58.pd adresinden alındı

Keskin, S. (2018). Sinemada göstergebilim çalışmasına uygulamalı bir örnek: Kim ki Duk'un bin jip filminin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı, Konya.

Monaco, J. (2000). Bir Film Nasıl Okunur? (E. Yılmaz, Çev.) İstanbul: Oğlak Yayıncılık.

Moran, B. (2002). Edebiyat Kuramları ve Eleştiri. İstanbul: İletişim Yayınları.

Rifat, M. (2009). Göstergebilimin ABC'si. İstanbul: Say Yayınları.

Saussure, F. d. (1985). Genel Dilbilim Dersleri. (B. Vardar, Çev.) Ankara: Birey ve Toplum Yayınları.

Sayıcı, F. (2021). Kim Ki-duk'un "Acı" filminin Göstergebilimsel Çözümlemesi. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 77-92.

Sivas, A. (2012). Göstergebilim ve Sinema Üzerine Bir Deneme. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi(11), 527-538.

Wollen, P. (2008). Sinemada Göstergeler ve Anlam. (Z. Aracagök, & B. Doğan, Çev.) İstanbul: Metis Yayınları.

Zengin, M. O. (2011). Uzakdoğu Felsefesi Işığında Yay Filminin Göstergebilimsel Çözümlemesi. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 67-86.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.