Efsanelere Cimrilik Bağlamında Bakabilmek: Anadolu Türk Efsaneleri Örneği

Sezai DEMİRTAŞ, Halil BUNSUZ

Öz


Kozmopolit bir yapı olan toplumu anlamak için dinî, siyasi, ekonomik, kültürel, sosyal vb. bazı ölçütlere ihtiyaç vardır. Toplum araştırmalarının kültürel boyutunda yer alan sözlü kültür geleneği ve geleneğin önemli bir bölümünü oluşturan halk anlatıları bu ölçütlerden birisidir. Toplumun maddi-manevi değerlerine dair izler taşıyan halk anlatılarında cömertlik, yardımseverlik, doğruluk gibi olumlu davranış kalıpları yanında kıskançlık, çekememezlik, kendini beğenmişlik gibi olumsuz davranış biçimleri de kendine yer bulmuştur. Mal biriktirme ve malını paylaşmama hastalığı olarak kısaca tanımlanabilen cimrilik, anlatılarda karşılaşılan olumsuz davranış biçimlerindendir. Türk insanın cimriliğe bakışını halk anlatılarından efsaneler bağlamında inceleme gayesiyle ortaya konulmuş ve folklorun kültürlerdeki eğitimi sağlama, benimsenmiş davranış kalıplarını devam ettirme gibi işlevlerinden yola çıkan bu çalışma kültürel bir okuma çabası niteliği taşımaktadır. Toplum birlikteliğine zarar veren cimriliğin söz konusu kişilerin toplum tarafından hoş karşılanmaması suretiyle eleştiri konusu hâline getirilmesi ve çeşitli şekillerde ikaz edilerek toplumsal bir farkındalık oluşturulması Anadolu Türk efsanelerinden seçilen örnek metinler vasıtasıyla ortaya konulmaya çalışılmıştır.


Anahtar Kelimeler


Türk efsaneleri, Anadolu, cimrilik

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Adler, A. (2018). İnsanı Tanıma Sanatı. Kamuran Şipal (çev.), İstanbul: Say Yayınları.

Alptekin, A. B. (1993). Fırat Havzası Efsaneleri (Metinler). Hatay: Kültür Ofset Basımevi.

Ayva, A. (2002). Türk Dünyasında İnsan Asıllı Göl Efsaneleri. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, 12, 251-275.

Bascom, W. R. (2005). “Folklorun Dört İşlevi”. İçinde M. Öcal Oğuz, vd. (Ed.), Halkbiliminde Kuramlar ve Yaklaşımlar-2 (ss. 125-151), Ankara: Geleneksel Yayınları.

Çağrıcı, M. (1993). Cimrilik. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. (C. 8, ss. 4-5). İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.

Çoruhlu, Y. (2002). Türk Mitolojisinin Anahatları. İstanbul: Kabalcı Yayınları.

Demir, N. (2013). Türk Efsaneleri-I. Ankara: Edge Akademi Yayınları.

Ergun, M. (1997a). Türk Efsanelerinde Değişme Motifi I. Cilt/İnceleme. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.

Ergun, M. (1997b). Türk Efsanelerinde Değişme Motifi II. Cilt/Metinler. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.

Ergun, P. (1993). Halk Anlatmalarında Hızır. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Konya.

Erol, M. (1996). Taşeli Platosu Efsaneleri (İnceleme-Metinler). Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Kayseri.

Gözaydın, N. (1978). Çeçtepe Köyü’nün Taştepe Olması. Türk Folklor Araştırmaları, 18(345), 8287-8288.

Kasapoğlu, A. (2007). Kur’an’a Göre Cimrilik-Sebepleri, Zararları ve Eğitimi. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, XI/2, 329-364.

Kavcar, Cahit & Yardımcı, M. (1988). Efsanelerimiz-İnönü Üniversitesi Efsane Derleme Yarışması. Malatya: İnönü Üniversitesi Yayınları.

Ocak, A. Y. (2007). İslâm Türk İnançlarında Hızır Yahut Hızır-İlyas Kültü. İstanbul: Kabalcı Yayınları.

Sakaoğlu, S. (1980). Anadolu-Türk Efsanelerinde Taş Kesilme Motifi ve Bu Efsanelerin Tip Kataloğu. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları.

Sakaoğlu, S. (2004a). 101 Anadolu Efsanesi. Ankara: Akçağ Yayınları.

Sakaoğlu, S. (2004b). 101 Türk Efsanesi. Ankara: Akçağ Yayınları.

Süme, G. Ç. (2019). Efsanelerin Eğitimsel İşlevleri. ”, İçinde Esma Şimşek vd. (Ed.), Toroslardan Tanrı Dağlarına Türk Halk Biliminin Ulu Çınarı Prof. Dr. Ali Berat Alptekin Armağanı (ss. 843-855), Konya: Kömen Yayınları.

Şimşek, E. (2016). Türk Kültüründe Kaplumbağalarla İlgili Efsaneler Üzerine Bir Değerlendirme. Akra Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi, 4(10), 51-63. doi.org/10.31126/akrajournal.328202.

Tanyu, H. (2007). Türklerde Taşla İlgili İnançlar. Ankara: Elips Yayınları.

Yaldız, A. (2002). Hayvanlarla İlgili Efsaneler, Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Konya.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.