Kimler, Neden Organik Gıda Satın Alıyor? Bir Alan Araştırması

Sabahattin Çelik

Öz


Türkiye'de de Organik gıda endüstrileri etkili planlamalar yapabilmek için, organik gıdaların tüketimine ilişkin olarak,
tüketicilerin çeşitlilik gösteren demografik özelliklerini, güdülerini, algılarınıve tutumlarınıda daha iyi anlamalarıgerekmektedir. Bu
çalışmada, organik gıda tüketimi konusunda yayınlanmışaraştırmalar incelenerek organik gıda satın alan kişilerin organik gıda
almaya karar verirken kullandıklarıçeşitli gerekçeler belirlenmiştir. Alan araştırmasımetodolojisi benimsenerek elde edilen veriler
yardımıyla Türkiye'de organik gıda satın alan kişilerin demografik özellikleri ve organik gıda satın alma gerekçelerinin önem
dereceleri tespit edilmiştir. Konuyla ilgili literatürdeki çalışmaların çok büyük bir bölümünde 'sağlık', tüketicilerin organik gıda satın
almasına neden olan en önemli etkendir ve bu çalışmanın sonuçlarıyla paraleldir. Ayrıca cinsiyet, gelir ve eğitim düzeyi, evdeki
çocuk sayısıgibi demografik etkenler organik gıda satın alımında çok fazla etkilidir. Çalışmanın sonunda, sonraki araştırmalar için
öneriler yer almaktadır.

Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.