Sinemadan Edebiyata Farklı Bir Aktarım: Fatih Akın’ın “Im Julı” (Temmuzda) Filmi ile Selim Özdoğan’ın Aynı Adlı Romanının Karşılaştırılması

Filiz İlknur Cuma

Öz


Bu çalışmada edebiyat ve medya disiplinlerinin arasındaki etkileşimden yola çıkılarak, her iki sanat dalının kendine özgü inceleme ve eleştiri teknikleri ele alınacaktır. “Im Juli”, (Temmuzda) adlı sinema yapıtı ile aynı adı taşıyan romanın incelenmesi sonucunda, her iki eserin de kendi içindeki farklılıklara ve bu farklılıklardan yola çıkılarak görsel anlatımdan yazınsal anlatıma geçişte birbirlerini tamamlayan etkileşim unsurlarına değinilecektir.

Kendi kurallarına ve disipliner ölçütlere sahip olan edebiyat ve film türlerinin, anlatım dileri ve anlatım biçimleri ele alınarak, karşılaştırma yöntemi ile incelenecektir. Birinci bölümde Edebiyat ve Sinema konusu ele alınacaktır. İkinci bölümde yazınsal eserlerin görsel yapıtlara uygulanması sonucunda sineroman (Literaturverfilmung) adında yeni bir disiplinin nasıl ortaya çıktığı, bilimsel çalışmalar ışığında irdelenecektir. Üçüncü bölümde ise Fatih Akın’ın senaryosunu yazmış ve yönetmenliğini yapmış olduğu “Im Juli” adlı uluslararası ödüllü filmini, film çözümleme yöntemiyle incelenecek ve aynı adlı filmden alınıp Selim Özdoğan’ın kalemiyle romana aktarılan yazınsal bir eser ele alınarak incelenecektir. Sonuç Bölümünde filmin senaryosu ile aynı adı taşıyan romanın karşılaştırılması yapılarak, aralarındaki fark ve benzerlikler tespit edilecektir.


Anahtar Kelimeler


Fatih Akın, Selim Özdoğan, Sineroman, Film çözümlemesi, Edebiyat ve Medya

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Aykın, Cemal (1983). “Batı Toplumlarında Roman ve Sinema ilişkileri II.”. Türk Dili, 383, s. 482- 503.

Aytaç, Gürsel (2002). Edebiyat ve Medya: Kitaptan Ekrana Edebiyat. Kültür eserleri dizisi 344, Ankara, Kültür Bakanlığı yayınları.

Bredow, Wilfried (1975). Film und Gesellschaft in Deutschland.Dokumente und Materialien, (Hrsg) Rolf Zurek, Hamburg, Hoffmann und Campe.

Cohen, Keith (2000). Film and Fiction: The Dynamics of Exchange, Baltimore & London, The Johns Hopkins University Press.

Grabes, Herbert (1998). Das amerikanische Drama des 20. Jahrhunderts. Stuttgart, Klett Verlag.

Hacızade, Leyla (2016). “İnternet Edebiyatı- Sanal Edebiyat”. Prof. Dr. Altan Aykut’a Armağan, Rus Dili ve Edebiyatının İzinde, İstanbul, Çeviribilim Yayınları, s. 191-203.

Kale, Özlem (2010). “Edebiyat Sinema İlişkisi”, Uluslar arası Sosyal Araştırmalar Dergisi, sayı 3, s. 266-275.

Kayaoğlu, Ersel (2016). Edebiyat ve Film: Edebiyat Bilimi Yaklaşımıyla Çözümlemesine Giriş. İstanbul, Hiperlink Yayınları.

Monaco, James (2000). Film Verstehen. Kunst, Technik, Sprache, Geschichte und Theorie des Film und der Medien. 10. Bs. Reinbeck bei Hamburg, Rowohlt.

Özdoğan, Selim (2000). Im Juli. Roman, Hamburg – Wien, Europa Verlag.

Sommerschuh, Jens Uwe (1999). “Laudation auf Selim Özdoğan. In: Jahrbuch, Bayerische Akademie der Schönen Künste in München, s. 885-889.

Yapıcı, Filiz İlknur (1998). “Literaturverfilmung im Deutschen und Türkischen. Dargestellt am Beispiel von Uwe Timm’s Roman “Morenga” mit dem gleichnamigen Film und Tarik Buğra’s Roman “Küçük Ağa” mir dem gleichnamigen Film”. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı, yüksek lisans tezi, Konya.

Yüce, Tuncay (2005). “Sinema ve Edebiyat Türleri Arasında Görülen Etkileşimler”, ZKÜ. Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 1, sayı: 2, s. 67-74.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.