Dış Ticaret İşletmelerinde Kalite Maliyetlerinin Muhasebeleştirilmesi

Fahri Kurşunel, Fırat Kınalı

Öz


Küreselleşme kavramının ekonomi ve teknoloji alanında ülkeleri etkilemesiyle ortaya çıkan gelişmeler, işletmelerin ticari faaliyetlerini devam ettirirken bazı konulara daha da önem vermesi sonucunu ortaya çıkarmıştır. Bu durum işletmeleri tüketicilerin istekleri doğrultusunda ticari faaliyetlerine devam etmesi düşüncesini gün yüzüne çıkarmıştır. Yaşanan bu gelişmeler neticesinde işletmelerin karşısına “kalite maliyetleri” kavramı çıkmakta ve önemli bir konu haline gelmektedir. Kalite maliyetleri ticari faaliyette bulunan her işletme için bir gider unsurudur ve bu unsurun muhasebe sistemi açısından dikkate alınması gerekmektedir. Çalışmada, öncelikli olarak kalite maliyetleri ile ilgili temel kavramlar açıklanmış ve bu açıklamalar çerçevesinde dış ticaret işletmelerinde kalite maliyetlerinin nasıl muhasebeleştirilmesi gerektiği örnek olaylar yardımıyla ele alınmıştır. 


Anahtar Kelimeler


Dış Ticaret, Kalite, Maliyet, Muhasebe Kayıtları

Tam Metin:

PDF

Referanslar


ALBRIGHT, T., (1992). The Measurement of Quality Costs: An Alternative Paradigm, Accounting Horizons, Cilt:12, Sayı:2.

AKDOĞAN, Nalan Ve SEVİLENGÜL, Orhan (2007). Türkiye Muhasebe Standartları İle Uyumlu Tekdüzen Muhasebe Sistemi Uygulaması, 12. Baskı, Gazi Kitabevi, Ankara.

AKGÜN Ali, İ. (2007). Kalite Maliyetlerinin Muhasebe Sistemi Açısından Önemi Ve Muhasebeleştirilmesi. Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi (MUVU) / Journal of Accounting & Taxation Studies (JATS) . 2011, Vol. 4 Issue 1, p49-79.

ATKINSON, Anthony A., KAPLAN, Robert S. ve YOUNG, Mark S. (2004). Management Accounting, Fourth Edition, New Jersey: Pearson Prentice Hall.

AKGÜL ATAMAN, B. (2003). Kalite Maliyetleri ve Muhasebeleştirilmesi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2003,5(19):31-42

BOZKURT, Rıdvan (2003). Kalite Maliyetleri, 3. Baskı, Milli Prodüktivite Yayınları No:641, Ankara.

CROSBY, Philip B. (1979). Quality is free: The art of making quality certain, New York: McGraw-Hill

FEİGENBAUM, Armand, V. (1956) “Total Quality Control” Harvard Business Review, s.93-101

GROTTKE, M. ve GRAF C. (2009) “Modeling and Predicting Software Failure Costs” 33rd Annual IEEE International Computer Software and Applications Conference.

GRYNA, Frank M., CHUA, Richard C.H., ve DEFEO, Joseph A., (2007), Juran’s Quality Planning and Analysis: For Enterprise Quality, Fifth Edition, Boston McGraw-Hill International Edition.

KAFTAN, M. (1997). Toplam Kalite Yönetimi Uygulayan İşletmelerde Kalite Maliyetleri Sistemi. İstanbul: 1.Ulusal Üretim Araştırmalar Sempozyumu Bildiriler Kitabı, s:143

KIRLIOĞLU, Hilmi (1998). Kalite Maliyetleri Muhasebesi, Sakarya: Değişim Yayınları.

KOLARIK, J., (1995), William, Creating Quality, Concepts, Systems, Strategies and Tools, Mc Graw –Hill.

MORSE, Wayne J., DAVIS, James R. Ve HARTGRAVES, Al L., (1990), Management Accounting, Third Edition, New York: Addision-Wesley

SİPAHİ, Barış ve YILDIRIM, Hakan. (2004). Kalite Maliyetleri Muhasebesi ve İstatistiksel Analizi, İstanbul: Türkmen Kitabevi.

TÜRK, Zeynep (2009). Kalite Maliyetleri Yönetimi, Adana: Nobel Kitabevi.

YILDIRIM, H. ve SAYLIK, B. (2009)“Kalitesizlik Maliyetleri Üzerine Bir İnceleme” Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, XXVI (1).

YÜKÇÜ, S. (1999). Kalite Maliyetlerinin Muhasebeleştirilmesi, İzmir: Anadolu Matbaacılık, S. 146- 234.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.