SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN GENEL ÖĞRENME STRATEJİLERİNİ KULLANMA DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

Özgür Gül, Hakan Salim ÇAĞLAYAN, Metin Özlü

Öz


Bu araştırma, Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin genel öğrenme stratejilerini kullanma düzeylerinin bazı değişkenlere (cinsiyet, bölüm, sınıf, yaş) göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. 

Araştırmanın evrenini 2015-2016 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Spor Yöneticiliği, Antrenörlük Eğitimi ve Rekreasyon Bölümü’nde okumakta olan 1030 1. ve 2. Öğretim öğrencisi oluşturmaktadır. Evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmış fakat uygulama yapıldığı anda mevcut olmayan öğrenciler ile ankete katılmak istemeyen öğrencilere anket uygulanmadığından araştırma 808 öğrenci üzerinde yürütülmüştür.

Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ve Öztürk (1995) tarafından geliştirilen “Genel Öğrenme Stratejileri Değerlendirme Ölçeği” kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediği Kolmogorov-Smirnov testi ile incelenmiş ve bu inceleme sonucunda veriler normal dağılım gösterdiğinden dolayı ikili küme karşılaştırmaları için t testi; üç veya daha fazla küme karşılaştırmaları için Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. ANOVA sonucu anlamlı bulunan farklılıkların kaynağını belirlemek üzere varyansların homojen olmasından dolayı Tukey HSD çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır.

Araştırma sonucunda; öğrencilerin cinsiyet değişkenine göre tekrar ve hatırlama stratejilerinin; öğrenim gördükleri bölüm değişkenine göre dikkat, anlamlandırma, zihne yerleştirme, hatırlama ve duyuşsal stratejilerinin; sınıf değişkenine göre anlamlandırma, hatırlama ve duyuşsal stratejilerinin; yaş değişkenine göre ise dikkat, anlamlandırma, zihne yerleştirme, hatırlama ve duyuşsal stratejilerinin anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir.

 


Anahtar Kelimeler


Spor bilimleri, öğrenme stratejileri, değişken, öğrenci

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Açıkgöz, K. (1998).Etkili öğrenme ve öğretme, Kanyılmaz Matbaası, İzmir, s.87.

Altunay, U. ve Güngör, A. (2005). “Öğretmen Adaylarının Okuduğunu Anlama Stratejilerini Kullanma Düzeyleri”, XIV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 28–30 Eylül, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi, s.752-756, Denizli.

Beckman, P. (2002). StrategyInstruction, Clearinghouse on DisabilitiesandGiftedEducation, (ED474302), (ERIC Database İnternet adresinden 12.02.2016 tarihinde alınmıştır).

Demirel, M. (1993). Öğrenme Stratejilerinin Öğretilmesi, Eğitim ve Bilim, 17(83), s.52-59.

Dikbaş, Y. ve Kaf Hasırcı Ö. (2008). “Öğrenme Stratejileri Öğretiminin ve Ders İşlenişinde Kullanımının Öğrencilerin Akademik Başarılarına ve Tutumlarına Etkisi”, Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 9, Sayı 2, s.69-76.

Duman, B. (2008). “Öğrencilerin Benimsedikleri Eğitim Felsefeleriyle Kullandıkları Öğrenme Strateji ve Öğrenme Stillerinin Karşılaştırılması”, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 17, Sayı 1, s.203-224.

Güngör, A. (2005). “Altıncı, Yedinci ve Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Okuduğunu Anlama Stratejilerini Kullanma Düzeyi”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, s.101–108.

Güven, M. (2004). Öğrenme Stilleri İle Öğrenme Stratejileri Arasındaki İlişki. Yayımlanmış Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, s.121.

Hamurcu, H. (2002). “Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Kullandıkları Öğrenme Stratejileri”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 23, s.127-134.

Karakış, Ö. (2006). Bazı Yükseköğrenim Kurumlarında Farklı Öğrenme Stillerine Sahip Olan Öğrencilerin Genel Öğrenme Stratejilerini Kullanma Düzeyleri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Programları ve Denetimi Anabilim Dalı, s.189.

Namlu, AG. (2004). “Bilişötesi Öğrenme Stratejileri Ölçme Aracının Geliştirilmesi: Geçerlilik ve Güvenirlilik Çalışması”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimleri Dergisi, 4(2), s.123-136.

Özer, B. (1993). “Öğretmen Adaylarının Etkili Öğrenme ve Ders Çalışmadaki Yeterliliği”, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Eskişehir, s. 110.

Özer, B. (1998). Öğrenmeyi öğretme. Hakan, A. (Edit.), Eğitim bilimlerinde yenilikler (149–160), Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları, Eskişehir.

Özer, B. (2002). “İlköğretim ve Ortaöğretim Okullarının Eğitim Programlarında Öğrenme Stratejileri”, Eğitim Bilimleri ve Uygulama, 1(1), s.17-32.

Öztürk, B. (1995). Genel Öğrenme Stratejilerinin Öğrenciler Tarafından Kullanılma Durumları. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı, s.85-87.

Senemoğlu, N. (1998). Gelişim öğrenme ve öğretme-kuramdan uygulamaya, Özsen Matbaacılık Ltd., Ankara, 13.

Schmeck, R.R. (1988). Learning Strategiesand Learning Styles. New York: Plenum Publishing Company, 87.

Somuncuoglu Y. ve Yıldırım A. (1998). “Öğrenme Stratejileri: Teorik Boyutları, Araştırma Bulguları ve Uygulama İçin Ortaya Koyduğu Sonuçlar”, Eğitim ve Bilim, 22(110), s. 31-39.

Subaşı, G. (2000). “Etkili Öğrenme: Öğrenme Stratejileri”, Milli Eğitim Dergisi,146.

Sünbül, A. M. ve Sarı, H. (2004). “An Analysis of High School Students’ Learning StrategiesandStyles in Turkey”,International Conference on Quality in Education in the Balkan Countries,Friday 25th–Saturday 26thJune, s.530-545, Sofia, Bulgaria.

Weinstein, C.E. ve Mayer RE. (1986). TheTeaching of Learning Strategies in Handbook of Research on Teaching. 3rd. Ed. Editedby. M. C. Withrock. New York: MacmillanCompany, 55.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.