Melendiz Çayı Havzası’nın iklim Özellikleri

Halil Mesut BAYLAK

Öz


Araştırmamıza konu teşkil eden Melendiz Çayı Havzası, Tuz Gölü Kapalı Havzası içerisinde yer alır. Melendiz Çayı Havzası, belirlediğimiz 565,2 km²’lik bir alana sahiptir. Melendiz Çayı Havza’sı, kuzeybatı köşesinde dar, güneydoğu istikametine doğru genişleyen üçgene benzer bir şekle sahiptir. 

Melendiz Çayı Havzası’nda, Köppen’e göre step ikliminde; Thorthwaite formülüne göre ise; yarı kurak, birinci dereceden mezotermal, su fazlası olmayan yahut pek az olan tali iklim tipine ve kontinental şartlara yakın iklim tipine girmektedir. Genel hatlarıyla İç Anadolu karasal iklimi hakimdir. Havzada genel olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlıdır. Kış yağışları genel olarak kar şeklindedir. Sahada yağışın %38’i ilkbahar, %11’i yaz, %21’i sonbahar ve %30’u kış mevsiminde düşmektedir . Melendiz Çayı Havzası’nın iklim özelliklerinin oluşumunda orografik özelliklerin büyük oranda farklılaşmasının etkili olduğu görülmemektedir. Havzanın güney ve doğu kesimindeki yükseltiler iklim elemanlarının değişmesine neden olmaktadır. Yükseltinin artmasına bağlı olarak yağış miktarında artma görülür.

Araştırma sahasında yağışların yetersiz olması bitkilerin gelişmesini engellediğinden havza, bitki örtüsü bakımından oldukça zayıftır .Bitki örtüsü yükselti, iklim, toprak ve bakı gibi fiziki çevre faktörleri ile insan etkisi altında şekillenmiştir. Havzanın İç Anadolu karasal iklimi içerisinde yer alması nedeniyle doğal bitki örtüsü genel karakteri bozkırlardan oluşur. Ancak yüksek yerlerde, akarsu boylarında düzensiz ağaçlar ve koruluklar mevcuttur. Dere içlerinde ve düzlük alanlarda meyve bahçeleri bağlar oldukça yaygındır. Turizme açık yerleşim birimleri çevresinde son yıllarda ağaçlandırma çalışmalarına öncelik verilmiş olup Ihlara Vadisi  boyunca kavak ve söğütlerden oluşan sık bir örtüye kavuşmuştur.

 “Melendiz Çayı Havzası’nin iklim Özellikleri ” konulu çalışmada, Araştırma sahasının klimatik özelliklerini coğrafya biliminin metot ve ilkeleri dikkate alınarak ortaya koymak ve havzanın fiziki planlama kararlarına somut katkı sağlamak hedeflenmiştir.


Tam Metin:

PDF

Referanslar


Aksaray İli Valiliği İl Çevre Müdürlüğü (2005), Çevre Durum Raporu, Aksaray.

Arıbaş, K. (1995). “Aksaray Ovası Beşeri ve Ekonomik Coğrafyası.” Yayınlanmamış Doktara Tezi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Atiker, M. (1988). “Melendiz Suyu Kanyonu yada Ihlara Vadisi.” Bilim ve Teknik Dergisi, 21 (244) : 44-47.

BAŞ, Y. (1998). “Aksaray Kent Merkezi ve Yakın Çevresinin Doğal ve Kültürel Değerlerinin İncelenmesi.” Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Çelik, N., & Dönmez, E. (1997). “Ihlara vadisi (Aksaray Florası).” VIII. Uluslararası Biyoloji Kongresi , İstanbul, Turkey, 17-20 Eylül 1996.

DMİGM (2003), Meteoroloji Bülteni, Ankara.

Erol, Oğuz. Genel Klimatoloji, Genişletilmiş 5. Baskı, İstanbul, Çantay Kitabevi, 1999.

Gülkal, Ö. (1999). “Ihlara (Kapadokya) Özel Çevre Koruma Bölgesi ve Yakın Çevresi Örneğinde; Koruma-Kullanma Dengeli Planlamaların Oluşturulmasında Kriterlerin Saptanması.” Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi.

Ötüken,S.Y. (1990). Ihlara Vadisi. Kültür Bakanlığı Yayınları No:1126,Tanıtma eserleri No:33. Ankara.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.