İBRAHİM HAKKI KONYALI’NIN ÇALIŞMALARINDA GEÇEN MİTOLOJİK EFSANELER

Murat Turgut

Öz


Eskiçağlarda birden fazla tanrının varlığına inanıldığı gibi onların yaşamış oldukları doğaüstü olayların ve mitolojik efsanelerin varlığına da inanılmıştır. Bu mitolojik efsaneler, bazen bir bazen de birden fazla antik çağ yazarının eserlerinde yer almıştır. İbrahim Hakkı Konyalı da yapmış olduğu çalışmalarında bu mitolojik efsanelere yer vermiştir. İbrahim Hakkı Konyalı’nın çalışmalarında yer verdiği mitolojik efsaneler Osiris, Cybele-Attis mitosları, Girit Labirenti efsanesi, Perseus efsanesi, Diouskurların doğumu, Roma’nın kuruluş efsanesi, Heracles efsaneleri, Midas efsaneleri ve Gordion düğümü olmuştur.

Osiris Mısır toplumunda, Cybele-Attis mitosu ise Anadolu toplumunda, ölümsüzlük ve doğanın canlanması mitosları olarak bilinmektedir. Girit Labirent efsanesi, Minotour’un hapsedildiği labirentten, labirentin mimarı olan Daedalus ve  oğlu Ikarus’un kaçışışını anlatır. Perseus efsanesi, terk edilen bir çocuğun olağanüstü hayat hikayesidir. Dioskur’lar Zeus’un bir ölümlü ile ilişkisinden doğan çocuklardır. Roma’nın kuruluş efsanesi, terk edilen ikiz kardeşlerin zor şartlarda hayatta kalması ve kardeşlerden birinin kurduğu kente tek başına hakim olmasıdır. Midas efsanelerinde, Midas’ın açgözlülükle dokunduğu her şeyin altına dönüşmesini dilemesi ve daha sonra bu durumdan kurtulmak istemesidir. Diğer Midas efsanesinde ise Midas’ın büyük kulakları ile ilgilidir. Heracles efsaneleri yarı tanrı olan Heracles’in başardığı olağanüstü işlerdir. Gordion düğümü efsanesi ise Phryg kralı Midas’ın kahinlerinin ortaya attığı bir kehanettir.

İbrahim Hakkı Konyalı bu efsanelerden bahsederken efsaneleri ana hatlarıyla ele almıştır. Mısır kültüründeki Osiris mitosu ile Anadolu’da görülen Cybele-Attis mitosları arasında benzerliğin bulunduğunu belirtmiştir. Ayrıca Osiris, Cybele-Attis mitoslarının benzerinin Mezopotamya’da da yer aldığını söylemiştir. Konya Ermenek’te bulunan Meraspolis mağarasını, efsanevi Girit Labirenti ile ilişkilendirmiştir. Konya şehrinin ismi ile Perseus arasında bir bağlantı kurmuştur. Beyşehir’de ve Sidemara lahdinde Dioskurların tasvirlerinin yer aldığını belirtmiştir. Konya’da bulunan bir sikkedeki tasvirlerin Roma’nın kuruluş efsanesi ile ilişkili olduğuna değinmiştir. Akşehir’de Midas Çeşmesi ismi verilen yer hakkında bilgi vermiştir. Benzer şekilde çalışma yerlerinde bulunan bazı arkeolojik eserlerdeki sahneleri mitolojik olayların tasviri olarak yorumlamıştır. Bu makalede, İbrahim Hakkı Konyalı’nın özellikle Konya ve Konya çevresindeki araştırmalarında geçen mitolojik efsaneleri nasıl incelediği konusu ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler


İbrahim Hakkı Konyalı; Şehir Mitolojileri; Şehir Tarihçisi; Şehir Tarihi; Şehir Tarihi Yazımı

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Apollodorus, The Library I, In Two Volumes, tra. James George Frazer, London 1921.

Arnobius, The Seven Books of Arnobius Adversus Gentes, tra: Archd Hamilton Bryce – Hugh Campbell, Edinburgh 1871.

Arrianos Flavius, Aleksandrou Anabasis, Eski Yunanca Aslından Çeviren: Furkan Akderin, Alfa Yayınları, 2005.

Bahar, Hasan. Eskiçağ Uygarlıkları, Kömen Yayınevi, Konya 2010.

Baker, Emilie Kip. Stories of Old Greece and Roman, New York, 1913.

Mary Beard-John North, Religions of Rome, I, Cambridge 1996.

Berk, Fatih Mehmet (2011). “Phryglerin Mitolojik Etkisinin Edebiyat ve Sanat Dünyasına Yansımaları”, Tarihin Peşinde, sayı: 6, 2011, s. 101-116.

Bulfinch, Thomas. Bulfinch Mitolojileri, Çevirenler: Aysun Babacan-Bora Kamcez-Berk Özcangiller, Pinhan Yayıncılık, 2011.

Gaius Valerius Catullus, The Poems of Gaius Valerius Catullus, tra: Charles Stuttaford, Chiswick Press, 1912.

Cumont, Franz. Astrology and Religion Among the Greeks and Romans, American Lectures on the History of Religions, Series of 1911-1912, 1912. (Scanned at sacred-texts.com, March 2005).

Diodorus of Sicily, In Twelve Volumes II, English Translation by: C. H. Oldfather, The Loeb Classical Library, Ed. E. H. Warmington Harward University Press, 1967.

Erhat, Azra. Mitoloji Sözlüğü, Remzi Kitabevi, 2012.

Hawkins, J., D. Inscriptions of the Iron Ages, Corpus of Hieroglyphic Luwian, I, 2, 2000.

Julian, Julian the Emperor, çev: C. W. King, Chiswick Press, London 1988.

Ksenophon, Anabasis, Eski Yunancadan Çeviren: Oğuz Yarlıgaş, Kabalcı Yayınevi, 2011.

Konyalı, İbrahim Hakkı. Abideleri ve Kitabeleriyle Karaman Tarihi Ermenek ve Mut Abideleri, Baha Matbaası, İstanbul 1967.

Konyalı, İbrahim Hakkı. Abideleri ve Kitabeleri ile Ereğli Tarihi, Fatih Matbaası, İstanbul 1970.

Konyalı, İbrahim Hakkı. Abideleri ve Kitabeleriyle Beyşehir Tarihi, Neşre Hazırlayan: Prof. Dr. Ahmet Savran, Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Yayınları, Erzurum 1991.

Konyalı, İbrahim Hakkı. Abideleri ve Kitabeleri ile Konya Tarihi, Burak Matbaası, Ankara 1997.

Larson, Jennifer. Ancient Greek Cults, Routledge 2007.

Livius Titus, The History of Rome, tra: Canon Roberts, J. M. Dent & Sons, Ltd., London, 1905

Morford, Mark P. O-Robert J. Lenardon. Classical Mythology, Oxford University Press, 2003.

Ovid, Fasti, Translated by: James George Frazer, Harward University Press, 1959.

Ovid, Metamorphoses, Translated by: A. S. Kline, University of Vermont, 2000.

Pausanias, Description of Greece, with an English Translation by W. H. S. Jones, M. A., In Six Volumes I, 1918.

Plutarch, “Isis and Osiris”, Plutarch Moralia, vol. V, with an English Translation by: Frank Cole Babbitt, Harward University Press, London 2003.

Plutarch, “Romulus”, Plutarch’s Lives, tr. Bernadotte Perrin, The Loeb Classical Library, 1914.

Plutarch, Bioi Paralelloi (İskender & Caesar), Eski Yunanca Aslından Çeviren: Furkan Akderin, Alfa Yayınları, 2007.

Roman, Luke – Monica Roman. Encyclopedia of Greek and Roman Mythology, New York 2010.

Stafford, Emma. “Herakles Between Gods and Heroes”, The Gods of Ancient Greece Identities and Transformations, ed. Jan N. Bremmer and Andrew Erskine, Edinburgh Leventis Studies 5, Edinburgh 2010, 228-244.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.