Eskişehir’de Yaşam Boyu Öğrenme Başlığı Altında Yetişkin Eğitiminin Analizi

Deniz Tascı, Cengiz Hakan Aydın, Evrim Genç Kumtepe, Alper Tolga Kumtepe, Güzin Kıcır Kıyık, Gökhan Deniz Dinçer

Öz


Günümüzde en hızlı eskiyen argümanların başında bilgi gelmektedir. Bilim ve teknoloji öylesine hızlı gelişim gösterir ki, sadece kırk yıl önceki bilgiler değil beş yıl öncesindeki bilgiler dahi yeterliliğini yitirmektedir. Bilginin güncelliğini bu derece hızlı kaybettiği bir dünyada yaşam boyu öğrenme, önemi gittikçe artan kavramlardan biri olarak karşımız çıkar. Yaşam boyu öğrenme; kişisel, toplumsal, sosyal ve istihdam ile ilişkili bir yaklaşımla bireyin; bilgi, beceri, ilgi ve yeterliliklerini geliştirmek amacıyla hayatı boyunca katıldığı her türlü öğrenme etkinlikleri olarak tanımlanmaktadır. Bu kavram gelişmiş ülkelerde çok uzun yıllardır gündemde olan, daha da önemlisi yaşama geçmiş bir niteliğe sahiptir. Hatta öyle ki; Amerika Birleşik Devletlerinde eğitim bütçesinin yarıdan fazlasının, yetişkinlerin eğitimi için harcandığı bilinmektedir. Türkiye için ise kavram yeni olmamakla birlikte yaygın görülmemekte ve günümüz koşullarının çok uzağında yürütülmektedir. Yaşam boyu öğrenmede sadece meslek sahibi olmayanlara ya da meslek değiştirmek isteyenlere yeni meslek kazandırmak değil, aynı zamanda bilgileri sürekli tazelemekte amaçtır. Ancak Türkiye’deki duruma bakıldığında amacın bilgi tazelemek yerine daha çok istihdama yönelik olduğu görülmektedir. Bu araştırmada Türkiye’deki uygulamaların Eskişehir platformu üzerinde masaya yatırılması ve başarılı bir yetişkin eğitiminin kent düzeyinde profilinin çıkarılması amaçlanmaktadır. Meslek edindirme kursları başlığı altında faaliyet gösteren kurumlar üzerinde yürütülecek çalışmada, “Eskişehir’de halk yetişkin eğitiminde neyi öğrenmek istiyor?”, “Bunu nasıl ve hangi yöntemlerle öğrenmek istiyor?” gibi sorulara yanıtlar aranmaktadır. Araştırmada ayrıca şehrin demografik haritasının çıkarılması ve kent halkının şimdiye kadarki memnuniyetlerinin tespit edilip ölçümlenmesi de hedeflenmektedir. Bu çerçevede öncelikle demografik veriler taranıp, sonra genel olarak kent halkına uygulanacak anketlerle beklenti, imkan ve istekler ortaya çıkarılmıştır. Bir dönem kurs almış ve halen kurs alan kursiyerlere uygulanacak ikinci düzey anketlerle kişilerin memnuniyeti ölçümlenirken, kurs müdürleri ve öğretmenleriyle yapılan görüşmelerde uygulayıcıların görüşleri alınarak, başarılı örnek olaylar irdelenmiştir. Nicel ve nitel yöntemlerin birlikte kullanılacağı bu projede Eskişehir halkının yaşam boyu öğrenme perspektifinde şu ana kadar aldıkları ve bundan sonraki beklentileri üzerine genel bir değerlendirmeye ulaşılmıştır. Bu araştırma aynı zamanda sertifikasyonun işletme ve kuruluşlar açısından öneminin irdeleneceği ikinci bir çalışma açısından da öncül bir niteliğe sahiptir.


Anahtar Kelimeler


Yaşam Boyu Öğrenme, Meslek Edindirme, Yetişkin Eğitimi

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Andersson, P., & Harris J. (2006). “Re-Theorising the Recognition of Prior Learning”. Leicester, UK: NIACE.

Andersson, P., Fejes, A., & Ahn, S-E. (2004). Recognition of Prior Vocational Learning in Sweden. Studies in the Education of Adults, 36(1), 57-71. Erişim: Aralık 2010, http://ec.europa.eu/educati on/more-information/doc/2010/reforms.pdfBagnall, R. J. (1990) Lifelong education: The institutionalization of an illiberal and regressive ideology? Educational Philosophy and Theory, 22.

BFUG, (2003). Bologna Process between Prague and Berlin, Report to the Ministers of Education of the Signatory Countries, Berlin, Reporter: Pavel Zgaga.

BFUG, (2009). From London to Leuven/Louvain-la-Neuve, Report on the Work Programme of the Bologna Follow-up Group (2007-2009). Benelux Bologna Secretariat.

Bjornavold, J. (2000). Making Learning Visible: Identification, Assessment and Recognition of Non-Formal Learning in Europe. Erişim: Ocak 2012, http://www.uk.ecorys.com/ europeaninventory/publications/policy/Cedefop_making_learning_visible.pdf.

Cedefop, (2007a). European Principles for Validating Nonformal and Informal Learning. European Guidelines for Validating NonFormal and Informal Learning, Luxembourg. Office for Official Publications of the European Communities. Erişim: Aralık 2010, www.Cedefop.europa.eu/etv/Upload/Information.../4073_en.pdf

Cedefop, (2007b). Recognition and Validation Of Non-Formal And Informal Learning for Vet Teachers and Trainers In the EU Member States. Cedefop Panorama Series 147, Luxembourg. Erişim: Ocak 2012, http://www.Cedefop.europa.eu/etv/Upload/Informati on_resources/Bookshop/480/5174_en.pdf

Cedefop, (2009). European guidelines for validating non formal and informal learning. Luxembourg,

Chapman, J. D., & Aspin, D. N. (1997). The School, the Community and Lifelong Learning. London: Cassell.

Colardyn, D., & Bjornavold, J. (2004). Validation of Formal, Non-Formal and Informal Learning: policy and practices in EU Member States. European Journal of Education, 39(1), 69-89. Erişim: Ocak 2012, http://www.competences.info/ibak/root/img/pool/docs/open/bjornalvold_colardyn_example_en.pdf

Commission of the European Communities, (2006). Adult Learning: It is Never too Late to Learn. Brussels, 23 October, Com (2006) 614 Final. Erişim: Ocak 2012, http://europa.eu/legislation_summaries/education_training_youth/lifelong_learning/c11097_en.htm

Dave, R. H. (1976). Foundations of Lifelong Education. Oxford: Pergamon Press.

Delors, J. (1996). Learning: The Treasure within Report to UNESCO of the International Commission on Education for the Twentyfirst Century. UNESCO.

Duke, C. (1999). Lifelong Learning: Implication for the University of the 21st Century. Higher Education Management, 11(1),19-35.

Duvekot, R., Schuur, K., & Paulusse J. (2005). The Unfinished Story of VPL – Valuation and Validation of Prior Learning in Europe’s Learning Cultures. Vught, Foundation EC-VPL, Kenniscentrum EVC.

EC, (2007). Adult Learning Professions in Europe: A Study of the Current Situation, Trends and Issues. Draft interim report, July.

Edwards, R., & Usher, R. (2001). Lifelong Learning: A Postmodern Conditi on of Education Adult Education Quarterly, 51(4), 273-287.

Eraut, M. (2000). Non-formal Learning, Implicit Learning and Tacit Knowledge in Professional Work. F. Coffield (Ed.), The Necessity of Informal Learning. Bristol: Policy Press.

Faris, R. (2004). Lifelong Learning, Social Capital and Place Management in Learning Communities and Regions: a Rubic’s Cube or a Kaleidoscope? Erişim: Ocak 2012, http://members.shaw.ca/rfaris/docs/hottopic.pdf

Faure, E., Herrera, F., Kaddoura, A. R., Lopes, H., Petrovsky, A. V., Rahnema, M., & Ward, F. C. (1972). Learning to Be: The World of Education Today and Tomorrow. Paris: UNESCO.

Field, J. (2005). Social Capital and Lifelong Learning. Bristol: Policy Press.

Golding, B. (2002). A Learning Community Builds Social Capital: Ballarat East Community. I, Falk, J. Balatt , & B. Golding (Eds.), Building Communities: ACE, Lifelong Learning and Social Capital. Melbourne: Centre for Research and Learning in Regional Australia University of Tasmania Launceston.

Ireland Ministry of Education and Science, 2000. Learning for Life: White Paper on Adult Education, July. Erişim: Ocak 2012, h􀆩 p://www.irishti mes.com/newspaper/special/2000/whitepaper/adult_educ.pdf.

Jarvis, P. (2004). Adult Education and Lifelong Learning: Theory and Practice (3rd ed.). Routledge.

Livingstone, D. W. (2001). Adults’ Informal Learning: Definitions, Findings, Gaps and Future Research. NALL Paper # 21-2001. Erişim: Aralık 2010, http://www.nall.ca/res/index.htm

UNESCO (2014) Position Paper on Education Post-2015. ED-14/EFA/POST- 2015/1Watson, L. (2003). Lifelong Learning in Australia. 03/13, Australian Government, Department of Education, Science and Training.

Wetzel, D. R. (2010). 10 Secrets to Lifelong Learning for Everyone: The Benefits of Continuing Education for Work and Self Improvement. Erişim: Ocak 2012, http://david-rwetzel.suite101.com/10-secrets-to-lifelong-learning-for-everyonea188260#ixzz1lozgRBt4, http://david-r-wetzel.suite101.com/10-secrets-to-lifelong-learning-for-everyone-a188260.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.