Değerler Eğitimi Progamının 6 Yaş Çocuklarına Etkisinin İncelenmesi ve Öğretmen Görüşleri

Çağla Gür, Nurşen Şirin, Münire Şafak, Züleyha Yuvacı, Nurcan Koçak, İlhan Koç

Öz


        Bu araştırmanın temel amacı Değerler Eğitimi Programının anasınıfına devam eden 6 yaş grubu çocukların değerleri davranışa dönüştürerek sergilemesi  üzerinde etkisini ve öğretmenlerin aldıkları eğitim programı ve uygulamalarına yönelik  görüşlerinin  neler olduğunu belirlemektir. Araştırmada 2 yöntem kullanılmıştır. Değerler eğitim programının etkililiğini  belirlemede ön test-son test kontrol gruplu deneme modeli, Öğretmen görüşlerinin analizinde Nitel araştırma yönteminin durum çalışması deseni kullanılmıştır. Bu çalışma Turgut Özal Üniversitesi ve Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışma, Turgut Özal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Fonu tarafından 2013-04-017 proje numarası ile desteklenmiştir. Proje kapsamında Ankara’da bulunan ve eğitim almak için gönüllü olan 200 öğretmene eğitim verilmiş, öğretmenler bu programı sınıflarında uygulamıştır. Proje kapsamında eğitim alarak gönüllü olan 4 öğretmenin sınıflarında bulunan öğrenciler çalışmanın deneme grubunu oluşturmuştur. Bu öğretmenlerle aynı okulda bulunan, projede eğitim almayan ve  programı sınıflarında uygulamayan 4 öğretmenin sınıflarında bulunan öğrenciler ise çalışmanın kontrol grubunu oluşturmuştur.  50 çocuk araştırmanın deneme, 46 çocuk ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Öğretmenler proje değerlendirme formunu aracılığı ile programı ve kendilerine sunulan eğitimi değerlendirmişlerdir.( N=72). Bu araştırmanın deneysel verilerini elde etmek için Gür (2013) tarafından geliştirilen Davranışta Değerler Ölçeği ve araştırmacılar tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Öğretmenlerin uyguladıkları program ve aldıkları eğitime yönelik görüşlerine yönelik olarak elde edilen nitel çalışmalar için ise araştırmacılar tarafından geliştirilen Öğretmen Proje Değerlendirme Formu ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır.

        Değerler Eğitimi Programı: Program Şirin, Şafak, Yuvacı, Bayrak ve Öztürk tarafından geliştirilmiştir. Değerler Eğitimi Programı geliştirilirken Piaget, Vygotsky, Skinner, Gardner ve Bloom’un eğitim yaklaşımları temel alınmıştır. Program çerçevesinde Sevgi, Dostluk ve Arkadaşlık, Saygı, Empati, Sorumluluk, Doğruluk Dürüstlük, Nezaket Davranışları, Emanet temaları işlenmektedir.  Temalar her ay bir tema olacak şekilde işlenmektedir. Her tema Tanımlama, Davranış Tasviri, İhtiyaç Hissettirme, Örnek Olma, Hareketi Besleme, Tekrarlama İle Pekiştireç Kullanma, Aile Eğitiminin ve Katılımının Sağlanması, Sosyalleşme ve Uygulanan Sosyal Projeler, Kaydetme, Geri Dönme süreçlerinde işlenmiştir. Çalışma süresince ayda bir gün öğretmenlere eğitim verilmiş, öğretmenler de programa ilişkin aylık uygulamalarını sınıflarında gerçekleştirmişlerdir. Gönüllü 4 öğretmenle programın uygulaması ve araştırmacılar tarafından deneme ve kontrol grubu çocuklarla ön test ve son test uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Program bitiminde öğretmenler projeyi değerlendirmişlerdir. Değerler Eğitimi Programının etkili olup olmadığına yönelik olarak çocuklarla gerçekleştirilen nicel çalışma kapsamında Grup ortalamaları arasındaki farklılık bağımsız t-testi  bağımlı gruplar için t-testi  kullanılmıştır. Öğretmen görüşlerini değerlendirmelerine yönelik gerçekleştirilen çalışmada ise f ve % dağılımları SPSS 16.0 versiyonundan yararlanılarak hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda Değerler Eğitimi Programının altı yaş grubu çocukların değerleri davranışa dönüştürerek sergilemesi üzerinde etkili olduğu, öğretmenlerin almış oldukları Değerler Eğitimi Programını Uygulama Eğitimine ve programı sınıflarında uygulama sürecine ilişkin olarak gerek kendilerinin, gerek öğrencilerinin olumlu kazanımlar elde ettiklerini düşündükleri ve değerler eğitimi programını kapsamlı ve uygulama konusunda faydalı buldukları sonucuna varılmıştır.

 

        


Anahtar Kelimeler


Değerler eğitimi, okul öncesi.

Tam Metin:

PDF

Referanslar


Ada, S. ve Ünal, S. Sınıf yönetimi, İstanbul, Marmara Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Matbaa Birimi, 2000.

Akpınar, B.ve Özdaş,F. (2013). “Teachers’ views on value education at primary schools: a qualitative analysis”. Fırat University Journal of Social Science, 23(2):105-113.

Aydın, Ö.(2008). “Yardımseverlik ve sorumluluk odaklı karakter eğitim programının 7. sınıf öğrencilerinin ahlaki olgunluk düzeyine etkisi”. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Yedi Tepe Üniversitesi, Sosyal bilimler Enstitüsü.

Balat, G. U. ve Dağal, A. B. Okul öncesi dönemde değerler eğitimi etkinlikler,. Ankara, Kök Yayıncılık,2009.

Baloğlu,M ve Balgamış, E. (2005). “The description of self-values among primary-and-high school administrators”, Journal of Values Education, 3(10):19-31.

Bilir, Ş. ve Bal, S. Kütahya il merkezinde anaokuluna giden ve gitmeyen 4-6 yaşlar arasındaki çocukların kullandıkları ifadelerin sözdizimi yönünden incelenmesi: 6.Ya-Pa Semineri Kitapçığı, İstanbul, Ya-Pa Yayınevi,1989.

Çağdaş, A. ve Seçer, Z. Çocuk ve ergende sosyal ve ahlaki gelişim.(Ed: Ramazan Arı )Yayın No:1 Konya, S. Ü M.E. F .Yaşatma ve Geliştirme Vakfı Yayınları, 2005.

Çağlar, A. Erken çocuklukta gelişim ve eğitimde yeni yaklaşımlar.Ed.: Müzeyyen Sevinç. Okul öncesi dönemde değerler eğitimi, İstanbul, Morpa Kültür Yayınları,2005.

Demirhaniscan, C.(2007). “İlköğretim düzeyinde değerler eğitimi programının etkiliği”. Yayımlanmamış doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Dilmaç, B. (1999)” İlköğretim öğrencilerine insani değerler eğitimi verilmesi veahlaki olgunluk ölçeği ile sınanması”. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Dinç, B. (2002). “Okul öncesi eğitimin 4–5 yaş çocuğunun sosyal gelişimine etkileri konusunda öğretmen görüşleri”. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi ,Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Feather, N. T. (1988) “Moral judgment and human values”, British Journal of Social Psychology,27: 239 – 246.

Gür, Ç. (2013). “Development of behavior values scale for children in the five-to-six-year-oldage group”, International Journal of Learning & Development,3(1): 56-72.

Gür,Ç., Yuvacı,Z. ve Şafak,M.(2012). “The toy in my dreams”. European Journal of Social Sciences,, 34(1): 31-38.

Hökeleki, H.. Ailede, okulda ve toplumda değerler psikolojisi ve eğitimi, İstanbul, Timaş Yayınları, 2011.

Karma, E., H. vee Kahil, R. (2005). “The Effect of ‘‘Living Values: An educational program’’on behaviors and attitudes of elementary students in a private school in lebanon”, Early Childhood Education Journal, 33: 2.

Katılmış A. (2010). “Sosyal bilgiler derslerindeki bazı değerlerin kazandırılmasına yönelik bir karakter eğitimi programı geliştirilmesi”. Yayımlanmamış doktora tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Lovat, T., Dally, K., ve Toomey, R. (2011). “The impact of values education on school ambience and academic diligence”, International Journal of Educational Research,50:166–170.

Lyons,R.K. (1978) “Moral and personal value judgment of preschool children”, Child Development, 49: 1197–1198.

MEB. Okul Öncesi Eğitim Programı,Ankara, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Müdürlüğü, 2013.

Meydan ve Bahçe (2010). “Hayat bilgisi öğretiminde değerlerin kazandırılma düzeylerinin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi”, Uluslararası Avrasya Sosyal Bilimler Dergisi, 1(1): 20-37.

Neslitürk, S. (2013). “Anne değerler eğitimi programının 5–6 yaş çocuklarının sosyal beceri düzeyine etkisi”. Yayımlanmamış doktora tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Öztürk Samur, A.(2011). “Ayrıntılı değerler eğitimi programının 6 yaş çocuklarının sosyal ve duygusal gelişimine etkisi”. Yayımlanmamış doktora tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Rokeach, M. The nature of human values, New York, The Free Press,1973.

Shapira-Lishchinsky, O. (2011). “Teachers’ critical incidents: Ethical dilemmas in teaching practice”, Teaching and Teacher Education, 27: 648–656.

Skaggs, G. ve Bodenhorn, N. (2006). “Relationships between ımplementing cracter education, student behavior and student achievement”. Journal of Advanced Academics, 18(1): 82-114.

Senemoğlu, N. (1994). “Okul öncesi eğitim programı hangi yeterlikleri kazandırmalıdır”, Hacettepe.Ü.Eğitim Fakültesi Dergisi, 10: 21-30.

Şahinkayası,Y. ve Kelleci, Ö.(2012). “Elementary school teachers’ views on values education”. The paper presented at 3rd World Conference on Learning, Teaching and Educational Leadership - WCLTA 2012. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 93: 116-120.

Şirin.N.; Şafak,M.; Öztürk,N., Yuvacı,Z. ve Bayrak,FOkul öncesi değerler eğitimi programı, Ankara, Zambak yayınları,2014.

Thornberg, R. (2008). “The lack of professional knowledge in values education”, Teaching and Teacher Education, 24: 1791– 1798.

Thornberg,R. ve Oğuz,E. (2013). “Teachers’ views on values education: A qualitative study in Sweden and Turkey”, International Journal of Educational Research, 59: 49–56.

Tirri, K. (2011). “Holistic school pedagogy and values: Finnish teachers’ and students’ perspectives”, International Journal of Educational Research, 50: 159–165.

Üner, E. (2011). “Okul öncesi eğitim programındaki 36-72 aylık çocuklara farklılıklara saygı eğitimi kazandırmanın öğretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi”. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Erciyes üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Yalar,T. ve Yanpar,Y.T.(2011). “Determining the teachers opinions on improving values education and developing a programme module sample”. Electronic Journal of Social Sciences, 10(38): 79-98.

Yıldırım, A. ve Şimşek, H. Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri, Ankara, Seçkin Yayıncılık, 2008.

Yiğittir, S. ve Keleş, H. (2011). “Sosyal bilgiler dersinde değerler eğitimine ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşleri”, Milli Eğitim Dergisi, 40(189): 144-154.


Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.