BİR HİTİT MASALI AVCI KESSİ

Sebahattin Ağaldal

Öz


Avcı Kessi Masalı, evlenen bir avcının annesinin, evlilikten sonraki ızdırap-larmı, avcı Kessi'nin avlanmayı bırakmasını ve Tanrılara kurban sunmayı terketme-sini anlatan yedi rüyadan ibarettir.

Bu masalın bazı bölümleri korunmuştur. Masalın ilk bölümü Avcı Kessi'nin Sintalimeni adındaki kızla evlenmesidir. Yine bu bölümde avcı Kessi'nin evlilik sonrası hayatı konu edinilmiştir. Hikayenin ikinci bölümünde yedi rüya anlatılmaktadır (2).

Avcı Kessi Masalının özeti şöyledir.

"Bir zamanlar Kessi adında bir avcı varmış; babası ölmüş, annesi ile yaşarmış. Erken kalkmaya alışıkmış. Erkenden dağlara gidermiş. Her akşam eve dönerken av hayvanı getirirmiş. Avda o kadar hünerliymiş ki Tanrılar bile günlük geçimleri için ona bağlılarmış. Çünkü her akşam eve döndüğünde, avladığının bir kısmını verirmiş.

Ama bir gün her şey değişivermiş. Kessi, Udupsarri'nin güzel ve faziletli kızkardeşine aşık olmuş. Yedi kız kardeşten en gencine, Sintalimeni'ye kur yapmış, onunla evlenmiş. Evlendikten sonra avlanmayı tamamen unutmuş, gözleri karısının üzerinde, gün boyu evde otururmuş.


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.