SANAYİ İŞLETMELERİNDE KALİTE KONTROLÜ VE TÜMOSAN A.Ş. DE KALİTE KONTROLÜ UYGULAMASI

Mahmut Tekin, H.Kürşat Güleş

Öz


Günümüz işletmelerinde üretilen mamüllerin kalitesinin artırılması ve kabul edilebilir bir düzeye çıkarılması son derece önemli olmaktadır. Üretilen mamüllerin ihraç edilebilmesi ve dış pazarlarda satılabilmesi bu pazarların kabul edeceği kalite standartlarında mamül üretebilmesine bağlı olmaktadır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerin yeni pazarlara girebilmesi ve bu pazarlarda rekabet edebilmeleri ürettikleri mamüllerin kalitesiyle ilgilidir.

İstenilen kalite düzeyinde mamül üretmek sadece nihai mat ulün kontrol e-dilmesi ile mümkün değildir. Kaliteli üretim, üretim süreci bir bütü. olar düşünülerek, üretime ilişkin tüm safhaları etkili bir şekilde kontrol ed n bir I' ıitt kontrol sistemiyle mümkün olabilecektir. Bu nedenle üretilen :hai mamulle b. likte şlet-meye giren bütün hammaddeler yarı mamuller, parçalar b. ile dönüştürme sürecinde etkili bir şekilde kontrol edilmelidir.

Bu çalışmanın amacı, sanayi işletmelerinde kalite k »ntrol i ■ r un yeri ve önemini belirtmektir. Bu amaçla bir sanayi işletmesinde kalite koıur faaliyetleri incelenmiş ve kabul örneklemesi yardımıyla kalite kontrol uygulaması yapılmıştır.


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.