KİTAP TANITIMI

Mustafa Tavukçuoğlu

Öz


Prätor, Sabine. Türkische Freitagspredigten Studien zum Islam in der heutigen Türkei, Klaus Schwarz, Islamkundliche Untersuchungen Band: 103, Berlin 1985.

Bir Alman araştırmacı olan Bayan Prätor'un "Bugünkü Türkiye'de İslâm Eğitimi ve Türkçe Cuma Hutbeleri" isimli Almanca eserinde; İçindekiler (I-V), Kısaltmalar (VI), Giriş (1-12), Cuma Hutbeleri (13-21), Örnek Hutbenin Şekli Hakkında Görüşler (22-25), Türkiye'deki Hutbelerin Muhteva bakımından incelenmesi (26-158), Sonuç (159-161), Ekler kısmının birinci bölümünde, Hutbelerde faydalanılan konulara göre Kur'an-ı Kerim deki sure ve ayet numaralerini ihtiva eden İndeks (162-166), Ekler kısmının ikinci bölümünde Diyanet Gazetesinden ve yine Diyanet in yayını olan Hutbeler kitabından alınan örnek hutbeler (167-187), Araştırmada kullanılan kaynaklar (188-189), Önemli kavramlara ve şahıs isimlerine ait indeks (190-193) yer almaktadır.

Yazar Giriş Bölümünde, Diyanet İşleri Başkanlığının T.C. Devletinin bünyesindeki konumuna temas etmekte ve Türkiye'deki İslâm'ın, dışardan nasıl bir birlik içinde gözüktüğü hakkında bir fikir vermektedir. Araştırmanın amacı da şöyle belirtilmektedir:

-    Hangi inanç esasları halka verilmektedir?

-    Sade bir müslüman Türk, dini hakkında neler öğrenmektedir? Ve neyi bilmektedir?

-    Resmî olarak neyi bilmesi gerekmektedir?

-    İslâm ile Laik devletin hedefleri nasıl uyumlu hale getirilmektedir?

-    Özellikle hangi konular nazar-ı dikkate alınmaktadır? (S. 1)

Yazar, bu araştırmayı yapmanın ikinci nedenini de şöyle belirtmektedir: "Türkiye'deki hutbeleri araştırmaya yönelik ilk adımı atmak ve bunu gerçekleştirmektir.


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.