İSLAM MUHAKEME USÛLÜ HUKUKUNDA BİR ISBAT VASITASI OLARAK "YEMİN" DELİLİ

H.Tekin Gökmenoğlu

Öz


I.    Yeminin Anlamı:

A.    Lügat Anlamı: Yemin aslında lügatte "yesar'ın mukabili olan sağ cihet veya sağ el ve bereket demek olup, sağ el sol elden daha kuvvetli olması dolayısıyla kudret ve şiddet anlamına da gelmektedir. Çoğulu eymün eyman ve eyamin

a şeklindedir. Eskiden araplar ahit ve misak yaparken sağ ellerini diğerlerinin sağ elleri ile kuvvetle vurup tuttuklarından dolayı "kasem'e de yemin kelimesi ıtlak o-lunmuştur. (1)

B.    İstılah Anlamı: Istılahta yemin iki türlüdür: biri 7ca sem "dir ki, haberin iki (doğru veya yanlış olduğu) yönünden birini Cenab-ı Hakkın ismiyle kuvvetlendirmekten ibarettir. İkincisi "talik tir: "Filan şeyi yaparsam şu kadar sadaka borcum olsun" demek gibi. (2)

Bizim burada sözkonusu ettiğimiz yemin kavramı davalı üzerine lazım olan yemin, "yemin-i kasemi" dir ki, hüküm.sebeblerinden yani isbat vasıtalarından birisidir. Bu anlamda yemin, bir kimsenin verdiği sözü temin veya sözünün doğruluğunu tasdik için kanun ile belirlenmiş muayyen sözleri söylemesi veya hareketleri yapmasıdır. Bu sözleri söylemeye ve hareketleri yapmaya'yemin denir. Bir kimseyi böyle bir meseleden dolayı yemin ettirmeye ise tahlif denir. (3)


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.