SADRETTİN-İ KONEVİ'NİN "MİFTAHU GAYBİ'L-CEM VE'L-VÜCUD" ADLI KİTABI VE FELSEFÎ DEĞERLENDİRMELER

Şahin Filiz

Öz


am adı Sadrettin Muhammed b. İshak b. Muhammed b. Yusuf b. Ali el-Konevi er-Rumi'dir (1). M. 1210 Yılında Malatya'da doğmuş, 1273'te de Konya'da vefat etmiştir (2).

Sadrettin Konevi, Şeyh Muhyiddin İbnül Arabi'nin seçkin talebelerindendir, sufidir. İbnül-Arabi, O nun annesiyle evlenmiştir. Mezhepte Şafıidir.

Sadrettin Konevi ile Nasiruddin Tusi arasında bazı felsefi meselelere dair mektuplaşmalar cereyan etmiştir (3).

Konevi, bütün ömrünü medresede geçirmiş, kendi evini ilim tedris edilen bir yurt yapmış, daha ziyade hadis ilmindeki kudreti ile Muhyiddin İbnu'l-Arabi’nin felsefesini yaymaya çalışmıştır. Konevi'nin talebeleri arasında mühim simalar bu lunmuş, ihtişam ve debdebe ile bir sultan gibi yaşamış, fakat kendi adına tarikat bırakmamış, oğlu ve torunu tanınmamıştır (4).

Sadrettin-i Konevi nin yaklaşık otuz eseri bulunmaktadır. Bu sayı, O na isnad edilenlerle birlikte otuz altıya varmaktadır. Biz, bu eserlerin tek tek isimlerini vermeyeceğimiz gibi, hangi konuları ihtiva ettiklerini de bahis konusu yapmayacağız. Bu eserlerden yalnızca birini inceleyecek ve tanıtmaya çalışacağız. Bu eserin tam adı, "Kitabu Miftahi Gaybii-Cem ve'l-Vücud fii-Keşfi ve'ş-Şuhud'dur. Manâsı, Keşf ve Şuhud Yoluyla Varlık ve Çokluk'un Gayben Bilinmesinin Anahtarı 'dır.


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.