ANADOLU'DA KIZILBAŞLIK HAREKETLERİNE DAİR MEÇHUL KALMIŞ BİR ESER

Osman Cilacı

Öz


Türkiye, elyazması eserler açısından dünyanın en zengin kütüphanelerine sahip ülkelerden biri, belki de en başta gelenidir. Bu, sahanın uzmanı ilim adamlarının da ittifakla kabul ettikleri bir gerçektir. Dünyanın birçok memleketlerinde elyazması eser ihtiva eden kütüphanelerin sağlam katalogları neşredildiği halde Türkiye'mizdeki kütüphanelerin çok azının bilimsel katalogları yapılabilmiştir. Pek çok elyazması eser ihtiva eden kütüphanelerin katalogların henüz yapılamamıştır. Bu yüzden Türkiye kütüphanelerindeki eylazması eserler tam olarak bilinememektedir.

Tanıtmaya çalışacağımız müelleifi meçhul "Şeyfu'ş-şer'il-meşhur alâ şâhi ah-meri'i-re'si'z-zındîki'l-meşhur" adlı Arapça elyazması bu eser de, günümüze kadar üzerinde çalışma yapılmamış eserlerden biridir.

Kitap, Konya Yusufağa Kütüphanesi (nr. 6730)'nda on risaleden oluşan bir cild içinde bulunmaktadır. Eserin bugüne kadar bir başka nüshanı tesbit edilememiştir. Türkiye kütüphalerinde (1) bir nüsnasının mevcut olduğuna dair bugüne kadar bilgi almak mümkün olamamıştır.


Tam Metin:

PDF

Refback'ler

  • Şu halde refbacks yoktur.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.